Bitcoin-walvisclusters bepalen de kritieke niveaus die BTC moet aanhouden om zich te herstellen.

Walvisclusters tonen drie kritische ondersteuningsniveaus die Bitcoin moet beschermen om op korte termijn een grotere rally te zien.

Bitcoin (BTC) walvisclusters wijzen naar drie kritische prijsniveaus om een bullish marktstructuur in de nabije toekomst te behouden.

Walvisclusters vormen zich wanneer grote investeerders Bitcoin kopen en deze niet verplaatsen, waardoor het een onbestede transactie wordt. Deze clusters geven meestal aan waar cruciale steunniveaus bestaan en de logica is dat BTC dit niveau moet handhaven om een langdurige rally te zien.

Volgens gegevens van Whalemap zijn de drie belangrijke ondersteuningsniveaus die door walvissen worden gemarkeerd $10.407, $10.570 en $10.667.

Walvisbewegingen kunnen het begin van een Bitcoin-uprend signaleren.

Walvissen, of individuele investeerders die grote hoeveelheden Bitcoin bezitten, zoeken meestal een aanzienlijke hoeveelheid liquide middelen om te kopen of te verkopen. Dit komt omdat ze te maken hebben met aanzienlijke koop- of verkooporders en deze behoefte beheren door zich te richten op zeer liquide koerspunten.

De accumulatie van walvissen vindt vaak plaats als zwakke handen capituleren en meestal valt een verkoop in de detailhandel te midden van piekangst in de markten samen met de aankoop van walvissen omdat er grote verkoopvolumes moeten worden geabsorbeerd.

In de afgelopen vijf dagen waren er veel redenen en onverwachte gebeurtenissen die retailbeleggers ertoe hadden kunnen aanzetten om te verkopen.

Op 1 oktober belastte de Amerikaanse Commodities and Futures Trading Commission (CFTC) BitMEX met het schenden van de Bank Secrecy Act. Vrijwel onmiddellijk daarna stortte BTC zich met 4,1% in.

Toen, op 2 oktober, testte de Amerikaanse president Donald Trump positief voor COVID-19. De onverwachte COVID-19 samentrekking van de president schudde de financiële markten tijdelijk door elkaar en voegde wat verkoopdruk toe op Bitcoin.

De twee gebeurtenissen zorgden ervoor dat de angst in de cryptocurrency markt toenam en de Bitcoin-prijs daalde van $10.900 naar $10.500.

In de loop van de volgende dagen herstelde de prijs zich tot $10.670 en deze nieuwe gevonden veerkracht komt overeen met de walvisclusters die zich op 2 oktober vormden.

Twee technische factoren kunnen de BTC-dynamiek verder aanwakkeren

Naast de activiteit van de walvissen zijn er twee technische katalysatoren die het sentiment rond BTC zouden kunnen beïnvloeden.

Ten eerste is de financieringsgraad van de Bitcoin-futures op de belangrijkste beurzen negatief of neutraal. Wanneer een financieringspercentage laag is, betekent dit dat de meerderheid van de handelaren op de futuresmarkten tegen BTC weddenschappen afsluiten.

Een langere periode van negatieve koersen verhoogt de kans op een short squeeze, waardoor de BTC zou kunnen toenemen. Een pseudonieme handelaar die bekend staat als „Byzantijnse Generaal“ zei:

„We komen dichter bij de maandag en de financiering is negatiever geworden. Vooral Binance, waar de meeste vissen zich bevinden.“

Bovendien, sinds de CFTC’s aanklacht tegen de beurs, meldt Glassnode dat investeerders 45.000 BTC van BitMEX hebben gehaald.

Veel industriedeskundigen hebben een voorbode gegeven van de regelgeving tegen BitMEX en de daaruit voortvloeiende Bitcoin-uitstroom is niet vreselijk verrassend.

Men zou kunnen beargumenteren dat de uitstroom van fondsen van BitMEX naar meer betrouwbare twee beurzen het algehele marktsentiment ten goede zou kunnen komen. Vooral omdat Gemini wordt beschouwd als een van de sterkste beurzen in de crypto-sfeer als het gaat om naleving van de regelgeving.