Chainalyse: Cryptocurrency speelt een belangrijke rol in de Venezolaanse economie…

Het gebruik van cryptocurrency in Venezuela floreert omdat digitale middelen een belangrijk onderdeel van de economie van het land worden.

Het gebruik van cryptokringen in Venezuela heeft in de loop der jaren een grote vlucht genomen, en hoewel het misschien niet de revolutie is die velen verwachtten, hebben ze zich sterker dan in andere landen weten in te passen in het financiële denken van de mensen in Venezuela.

De status van de crypto- en blokkadetechnologie in het land is sterk geëvolueerd. Een recent rapport van het forensisch bureau Chainalysis concludeerde dat de financiële crisis van het Zuid-Amerikaanse land een grotere belangstelling en openheid van de bevolking voor crypto heeft gekatalyseerd.

Onder deze omstandigheden heeft cryptocurrency een belangrijke rol gekregen in de economie van Venezuela,“ zegt het rapport, „in feite is de markt voor cryptocurrency in Venezuela een samenvloeiing van verschillende onderwerpen die de kern vormen van de belangrijkste waardeproposities en risicofactoren van cryptocurrency.

Deze politieke, financiële en economische factoren hebben het crypto-ecosysteem laten groeien in acceptatie, voornamelijk dankzij de opkomst van Bitcoin en de inspanningen van de regering om het gebruik van Petro, een door de staat gesponsorde cryptocentrische munt, te bevorderen.

Bitcoin’s Groei in Venezuela

Volgens Chainalysis heeft Venezuela een van ’s werelds hoogste adoptiecijfers voor crypto’s, met een score van 0,80 op een schaal van 0 tot 1. In Venezuela heeft Bitcoin System niet alleen gediend als een opslagplaats van waarde in het licht van de sterke devaluatie van de Bolivar, maar ook als een middel voor het volk om geld te sturen en te ontvangen buiten de economische sancties om die door de Amerikaanse regering zijn opgelegd.

Het land heeft een van de hoogste percentages van cryptocurrency gebruik in de wereld bereikt, waardoor het op de derde plaats komt op onze Global Crypto Adoption Index, aangezien veel Venezolanen vertrouwen op cryptocurrency om overschrijvingen uit het buitenland te ontvangen en hun spaargeld te bewaren tegen hyperinflatie.

Chainalyse verklaart ook dat het aantal handelsactiviteiten is toegenomen. Op dit moment handelen de Venezolanen meer Bitcoin dan enig ander land dan de Verenigde Staten en Rusland. Toch zijn de cijfers complex om te bepalen, omdat de ongebreidelde inflatie het erg moeilijk maakte om vast te stellen hoeveel dit vertegenwoordigde in het dagelijkse leven van een typische Venezolaanse handelaar.

De Petro heeft het Crypto Ecosysteem niet uitgeschakeld maar wel versterkt

Een andere factor die door de Ketenanalyse wordt benadrukt, is het streven van de Venezolaanse regering om het gebruik van Petro als alternatief voor het traditionele financiële systeem te bevorderen.

De Petro is een pint die in 2017 is aangekondigd met twee fundamentele doelstellingen: de devaluatie van de Bolivar tegengaan en de economische sancties tegen de Venezolanen aanpakken. En hoewel het tot nu toe geen van deze doelstellingen heeft kunnen verwezenlijken, diende de inzet ervan voor veel Venezolanen om zich vertrouwd te maken met het concept van crypto- en blokkadetechnologieën.

Om de adoptie van Petro te bevorderen heeft de regering licenties verleend aan 7 beurzen: Criptolago, Bancar, Amberes, Cryptia, Afx, Criptomundo en CriptoEx. Deze ondersteunen Petro en andere crypto-paren, zodat ze hebben gediend om de handel in cryptocurrencies in het land te bevorderen.

Maar er is een merkwaardig feit. Hoewel er een explosie is geweest in het aantal gebruikers en transacties, is het fiatvolume relatief stabiel gebleven.

Dit zou een weerspiegeling kunnen zijn van hoe de aanzienlijke devaluatie handelaren ertoe heeft geleid dat ze meer transacties in bolivars hebben gedaan om hetzelfde bedrag in dollars te verplaatsen, of het zou kunnen duiden op een witwasregeling door personen met financiële middelen. Moises Rendon, een Venezolaanse expert bij het Center for Strategic & International Studies (CSIS), vertelde Chainanalysis.

„Ik vermoed dat de meeste gebruikers van dit platform mensen zijn die dicht bij het Maduro-regime staan of op een andere manier gebruik kunnen maken van Venezuela’s corruptie om geld te verdienen – de grote overschrijvingen op Criptolago proberen waarschijnlijk deze rijkdom te behouden of ergens naartoe te verplaatsen om sancties te ontlopen, omdat de meeste van deze prominente Venezolanen geen bankrekeningen in andere landen kunnen openen.“

De conclusies van het rapport lieten zien wat andere deskundigen ook vonden. Misschien is het niet de crypto op zich die de Venezolanen bezighoudt, maar de huidige financiële crisis heeft de weg vrijgemaakt voor mensen die op zoek zijn naar alternatieven voor het financiële systeem. In Venezuela is Bitcoin slechts een van de vele mogelijke antwoorden.